Rubrik

Klicka här för att redigera underrubrik


Medlemsmöten 2016
____________________________________________________________________
Månadsmöte december 2016 - Julavslutning och bildvisning från Hamburgs hamn och Kielkanalen

Ovanligt många av våra medlemmar hade samlats till årets sista månadsmöte, vilket var mycket glädjande! Vi gästades också av riksföreningens ekonomichef/kassör och redaktör Tomas Johannesson, som hittat väg hit ner till oss i Malmö. Han berättade lite kring hur Klubb Maritim hade kommit till för drygt 50 år sedan samt även hur det gick till på den tiden att göra medlemstidningen Båtologen. Idag är vi totalt ca 4000 medlemmar. Det bjöds på en god och läcker jultallrik som uppskattades till fullo. Placeringen vid ett enda långbord gjorde att gemenskapen blev väldigt nära och gemytlig.


Efter kaffe och kaka visade vår ordförande Johnny Nilsson bilder från sensommarens resa till Hamburg och Kielkanalen. Hamburgs hamn är oerhört fascinerande med sin mångfald av olika typer av båtar och fartyg i alla storlekar och utseende. Mäktiga containerfartyg fanns också att beskåda. De jättestora lastkranarna som sticker upp som en hel skog runt hamnen var också mycket imponerande att se. Bilderna var många och innehöll fantastiskt mycket av stort intresse. Några bilder från Kielkanalen hann vi också med innan klockan bara rusade iväg!


Tack till alla våra medlemmar som har visat sitt stora intresse genom att delta på våra medlemsmöten under det gångna året! Tillsammans med våra övriga medlemmar i Klubb Maritim Malmö önskas ni alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Vi ses igen 2017!

Månadsmöte november 2016 - Föreläsning om "Den nya hamnen i Nuuk" av Lars Karlsson

Kvällens föreläsare, Lars Karlsson, började sin karriär i Göteborg där han utbildade sig till sjökapten och arbetade med hamnfrågor innan han blev hamnkapten i Oskarshamn. Han kom till Malmö i början av 1990-talet och anställdes då som hamnkapten. Här satte han fart på alla verksamheter, fick oljehamnen att blomstra och importen av bilar ökade samt fick Toyota att satsa på Malmö som deras Nordic Hub, vilket även genererade andra bilmärken. Hans triumf var dock när han lyckades få Malmös och Köpenhamns kommunledningar att slå samman de båda hamnarna till CMP (Copenhagen Malmö Port) år 2001. Därefter påbörjades hans nästa mål, att flytta hamnverksamheterna till de nya landområdena längre ut. Han är också "arkitekten" till den nya logistikpark man planerar på den än så länge oexploaterade marken längre ut.

Efter det att Lars Karlsson lämnade CMP fortsatte han som konsult inom hamnutveckling. Detta medförde bl a att han blev kontaktad av Landsstyret på Grönland att utveckla och bygga en ny containerhamn i huvudstaden Nuuk/Godthåb, vilket har inneburit noggrann planläggning då allt måste projekteras och uppföras från grunden, eftersom det inte fanns någon tidigare bebyggelse på platsen. Inte minst behövde man låna pengar för projektet då Grönlands ekonomi är både liten och sårbar, eftersom befolkningen är så liten. Deras huvudsakliga inkomstkälla är fiskeriindustrin. Det finns inte heller  vägar mellan några samhällen och huvudtransportmedlet för persontransporter är flyg. Tyngre varor fraktas med båt och nästan all frakttrafik hanteras av rederiet Royal Arctic Line.
 
Arbetet med den nya containerhamnen fortgår och den var beräknad att tas i anspråk redan i år, men pga av vissa förseningar, så räknar man inte med att kunna öppna hamnen förrän till sommaren nästa år.

Ett stort tack till Lars Karlsson, som informerade oss om vad som är på gång på denna mycket avlägsna plats på jorden!
Månadsmöte oktober 2016 - Bildvisning och föreläsning av Holger Munchaus Petersen

Till kvällens möte kunde vi med viss besvikelse konstatera att  inte så många av våra medlemmar hade haft möjlighet att ställa upp. Kanske var det höstmörkret och kylan som gjorde att det var skönast i hemmets lugna vrå? Vår ordförande Johnny Nilsson hälsade oss välkomna och presenterade bl a dagens föreläsare, vår ständigt trogne danske vän som kommer över bron och berättar om olika historiska fartyg och mycket mera omkring detta ämne. Holger är författare och sjöfartshistoriker samt tidigare chef för Toldmuseet. Han har under många år samlat in material om dansk sjöfart och delar gärna med sig av sina kunskaper på ett både spirituellt och engagerande sätt.


Innan Holger började med sin föreläsning, aviserades om att en av våra medlemmar, Jan Horck, hade skrivit en bok om "Malmö Sjöbefälsskola 1842-1982", vilken han fick komma fram och presentera för deltagarna. Jan överlämnade också ett exemplar till Klubb Maritim Malmö som gåva, vilken togs tacksamt emot.


Holgers föreläsning om DFDS under 150 år var mycket intressant och det fanns många bilder på de finaste ångbåtar och många andra trotjänare som varit med under åren. Är du intresserad av att söka mer information om DFDS, så rekommenderas följande länk

http://www.dfdsgroup.com/about/history/


Månadsmöte september 2016 - Bildvisning och föreläsning av Anders Rydberg

Efter sommaruppehåll samlades vi åter igen inför höstterminen. En del nya personer från Österlen hade också dykt upp som var nyfikna på vår verksamhet. Vi berättade för dem hur de skulle gå till väga ifall de önskade tillhöra vår avdelning. Vår ordförande Johnny Nilsson hälsade oss välkomna och vände sig speciellt till kvällens föreläsare, vår mycket kunnige båtolog Anders Rydberg, som hade varit ute på nya fotografiska äventyr att dela med sig och då speciellt i Hamburg. Många fantastiska fartyg fick vi beskåda på filmduken från små till jättestora. Som vanligt fick vi tilldelat oss kunskaper om vart och ett av alla fartygen samt  vilka rederi de tillhörde. I Hamburgs hamn kan man finna ett otal spännande båtar och fartyg, gamla som nya. Anders visade även sin egen imponerande samling av modellbåtar i miniformat som han själv hade knåpat ihop genom åren. Hela 366 st hade det blivit till. 
Månadsmöte maj 2016 - Vårmöte med filmvisning

Vi var ganska många som samlades till sista mötet för vårsäsongen. Vädret var så soligt och fint att en del hade tagit plats ute i trädgården en stund innan mötet började. Lite senare serverades jättegoda, hemlagade färsbiffar med tillhörande potatissallad och lite annat smått tillbehör. Det var våran Juris som hade stått vid spisen och fixat till det hela. Innan kaffet tog vår ordförande Johnny Nilsson till orda och informerade lite från riksföreningen Klubb Maritims årsmöte, som nyligen, den 7 maj, hade hållits uppe i Råå. Han berättade också om lite olika planer inför hösten och det finns en del att se fram emot då.

Till kaffet, som Nils-Göran som vanligt stod för, fick vi se en film som handlade om "Cement-Jesus", även kallad "Limhamns-Jesus". Filmen beskrev hur denna pampiga byggnad hade kommit till där uppe på toppen av drygt 700 m höga berget Corcovado i Rio de Janeiro. Statyn är 30 m hög och drygt 1000 ton tung. Fundamentet som statyn står på är 8 m högt och har bl a byggts av cement från den kalkrika jorden i Limhamn. Det var dåvarande Skånska Cement som skeppade över cementen till Brasilien där den blandades på plats i Rio. Statyn tog fem år att bygga och stod klar den 12 oktober 1931. Det kan nämnas, att inte någon kom till skada under byggnaden av detta magnifika monument.

Du kan själv få en inblick hur det ser ut uppe på toppen genom att titta på dessa  kortfilmer från Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=jGFZfqTymEg

https://www.youtube.com/embed/2BbsZXgXgZE

Månadsmöte april 2016 - Föreläsning av Johnny Nilsson

Kvällens möte började dramatiskt pga en borttappad nyckel, som gjorde att vi inte kunde ta oss in i lokalen. Men det löste sig så småningom och vi fick komma in och njuta av stugvärmen samt gott kaffe med dopp. Glädjande var också, att vi fick besök av två medlemmar från Trelleborg, som inte tidigare hade varit med på våra månadsmöten. Vi hoppas naturligtvis att de inte blev avskräckta av den dåliga starten, utan att de vill komma och besöka oss vid fler tillfällen.

Därefter berättade Johnny Nilsson, vår ordförande, om en mycket trevlig resa som han gjorde på Rhen och Mosel under en vecka i september förra året. Resan och boendet skedde ombord i den mycket smäckra holländska lyxbåten "Rigoletto". Vi fick se både interiör- och exteriörbilder av denna samt icke minst helt underbara naturbilder från olika platser längs både floden Rhen och Mosel. Det var också intressant att få beskåda alla dessa olika båtar och pråmar som seglade på floderna samt icke minst linbanorna som gick tvärsöver floden. I resan ingick också besök i land till olika sevärdheter såsom  både slott och byggnader, vilka vi också fick tagit del av.

Det var en mycket intressant resa att "bildligen" få vara med på och en del personer fick nog blodad tand och kunde själv tänka sig att ge sig iväg på en liknande tur!

Månadsmöte mars 2016 - Föreläsning av Anders Rydberg


Vår nye ordförande, Johnny Nilsson, hälsade oss alla välkomna till mars månads möte. Han berättade bl a om kommande studiebesök, som vi kommer att annonsera lite längre fram. Eftersom vi vid årsmötet missade att avtacka vår tidigare ledamot i styrelsen, Bertil Henriksson, blev detta nu utfört. Då Ronny Zandihn var förhindrad att närvara, blev han i stället avtackad i sitt hem. Därefter presenterade vår troget återkommande och mycket kunnige båtolog Anders Rydberg ett mycket intressant bildspel från sina senaste resa till Kanarieöarna och hamnen i Las Palmas. Vi fick tillgodogjort oss stor kännedom om olika typer av fartyg, från bulkfartyg till lyxkryssare. Det är alltid lika intressant att lyssna till Anders, som med sin mångåriga kunskap om fartyg och allt som finns runtomkring, har en stor förmåga att entusiasmera sin publik.

Årsmöte den 9 februari 2016


Ett drygt tjugotal medlemmar kom till dagens årsmöte. Nils-Göran Jönsson valdes till mötesordförande. Verksamhetsberättelse, kassörens rapport samt revisionsberättelse godkändes och styrelsen gavs ansvarsfrihet. Då tidigare ordförande, Karl Osterman, hade uttalat en önskan om att lämna sitt uppdrag, men fortsatt ville sitta kvar till mandatperiodens slut 2017, gjordes fyllnadsval av ny ordförande på 1 år. Johnny Nilsson, som tidigare varit föreningens sekreterare och vice ordförande, valdes enhälligt till detta uppdrag. I övrigt valdes tre nya ledamöter på 2 år. Bertil Henriksson och Ronny Zandihn avstod från omval och vi tackar dem för deras medverkan i styrelsearbetet under de gångna åren.

Efter mötets avslut, konstituerade den nya styrelsen sig. Därefter bjöds på mat och dryck. Vår medlem Juris Ernheimer hade förfärdigat mycket goda tunnbrödsrullar med diverse fyllningar samt även läckra småpiroger. Vi tackar honom innerligt för detta goda initiativ och ber att få återkomma vid ett annat tillfälle.

Efter avnjuten förtäring, visade Bertil Palm diabilder från 1960-talet då han seglade med Trelleborgsfartyget T/T Varbergshus. Det var många turer till olika exotiska hamnar och vi följde med stort intresse med på dessa via hans storslagna bilder därifrån.


Månadsmöte januari 2016 - Föreläsning av Gunnar Carlberg

Gunnar Carlberg, sjökapten m m, har seglat i många år ute på de stora haven och under 13 år på segelfartyg. Han föreläste om olika faktorer som påverkat sjöfarten under historiska perioder. Hur dessa båtar/fartyg var konstruerade och varför de var byggda på ett visst sätt, var mycket intressant att få ta del av. Här uppe i Norden började man inte segla förrän år 5-600 e.Kr. medan man nere i Egypten och i Indien hade hållit på med detta några tusentals år före vår tidräkning. Skeppen utvecklades mer och mer genom tiderna här uppe. Vikingarna byggde sina fantastiska vikingaskepp som de seglade med ut i hela världen. Under Hansatiden, 1160-1609, byggdes koggar med tanke på hur de skulle passa in i handelssjöfarten. Efter 1600-talet tillkom flera olika modeller med namn som Holk, Knarr, Karak och Flöjt. Mellan 1845-1869 inleddes byggandet av olika Clippertyper. Vi fick också veta att många ångbåtar från början även byggdes med segel pga att det ibland kunde vara långt mellan kolställena. Mycket annat berättade Gunnar för oss och det var en oerhört intressant föreläsningsstund som vi blev bjudna på. Ett stort tack till Gunnar för alla dessa för många av oss nya lärdomar!