Rubrik

Klicka här för att redigera underrubrik

Medlemsmöten 2015

___________________________________________________________________

Månadsmöte/Julmöte december 2015


I år serverades jultallrik till ca 23 medlemmar, som tagit sig hit för att lyssna och se på säsongens och årets sista föreläsning/bildvisning. Det var Kalle Ostermans tur den här gången och han visade ca 61 diabilder med intressanta fartyg från hela världen.


Medlemmarna önskades en God Jul och ett Gott Ntt År! Väl mött igen 2016!

Månadsmöte november 2015 - Föredrag av Anders Rydberg

En intressant föreläsning om Köpenhamns nya kryssningskajer samt olika kryssningsfartyg som passerar här, enormt stora och lite mindre. Man räknar med 350 kryssningsfartyg varje år. Den nya kryssningskajen heter Oceankajen och invigdes i fjor, men det finns även Toldbodkajen samt Langelinie. Dock har det skett en 25-procentig minskning av kryssningsfartyg som går till Köpenhamn, beroende på att det är mycket höga priser på det mesta i staden samt att det pågår stora byggnadsarbeten i hela hamnområdet.

Det var fascinerande att få se hur många olika typer av kryssningsfartyg som finns runt om i världen och med vilken fantasi man har utsmyckat både skorstenar och övriga delar på fartygen.

Månadsmöte oktober 2015 - Föredrag av Holger Munchaus


Holger berättade och visade bilder från olika stora sjöslag under 1:a världskriget med den stora tyska kapputrustningen som hotade Storbrittanninens makt över haven. Mycket intressanta berättelser om stora drabbningar både utanför Chiles kust och det stora slaget utanför Jylland samt även vid många andra platser. 


Holger Munchaus är en dansk författare och har skrivit många böcker som handlar om  både ångbåtar och skolskepp m m.
Månadsmöte september 2015 - Föredrag av Gunilla Thydell

Gunilla berättade om svunna tider från yttre hamnen i Malmö. Hon var med här nere i båtklubben MYK från 4 års ålder, 1946, och ca 10 år framåt. Minnena från denna tid  var många och positiva.Inte alla känner till vilken oas som fanns på denna plats en gång för många år sedan. Strandpaviljongen fanns också här. Den byggdes 1896 och revs 1950. MYK:s klubbhus från 1938 flyttades ca 1961 en bit längre ut i samband med att man fyllde igen hela lustbåtshamnen. Den kom att kallas för Hamnpaviljongen och står kvar än i dag nere i Hamnparken och är f n kontorshotell. Gunilla visade också en filmsnutt om MYK och andra bilder samt berättade om hamnens utveckling under mer än 100 år. 
Månadsmöte maj 2015 - Visning ombord s/s Bore

Vi delades upp i olika grupper och visades runt på Bore såväl uppe på däck som nere i de olika salongerna och icke minst visade Gösta Grubb oss runt nere i maskinrummet. Några av våra medlemmar,  som även tillhör den nya Föreningen Ångisbrytaren Bore, ställde upp med guidningen då de har tidigare vana av detta. Efter visningen bjöds det på smörgåstårta och en mycket intressant film om Bore och även hennes färd till Simrishamns varv i september 2014. Filmen var delvis producerad av Ebbe Johansson och den var mycket intressant och lärorik.


Månadsmöte april 2015 - Filmförevisning pga att ordinarie föreläsare Anders Rydberg hade fått förhinder

Karl Osterman visade två filmer som handlade om olika fartyg från Salénrederierna. Filmerna var från 1970-talet och vi fick följa med till många platser i olika världsdelar och uppleva bl a lastning  av  bananer. Vi fick även en insyn om livet ombord och uppleva hur hårt det kunde storma ute på de stora haven. Fartyg vi fick följa var T/S Dagmar Salén, T/S Ballade, T/S Bolero och T/S Snow Drift m fl. 1984 gick Salénrederiena i konkurs och stod inte att rädda.
Bilden visar T/S Snow Drift
Månadsmöte mars 2015 - Föredrag av Jan Landin

Jan Landin var anställd som flygare i Flygvapnet i 35 år. Han har gjort över hundra sjöräddningsuppdrag med helikoptertypen Super Puma där katastrofen med Estonia 1994 var den i särklass största insatsen. Han berättade i ord och bild om sin medverkan vid den värsta sjöolyckan i svensk historia.

Jan Landin har även skrivit tre böcker och för er som missade att köpa någon av dem, går det bra att gå in på hans hemsida och beställa dem där.
http://www.jannelandin.se/30278627

Månadsmöte februari 2015 - Årsmöte


Nils-Göran Jönsson höll i ordförandeklubban. Räkenskaper och revision föranledde inga anmärkningar och valberedningen hade i god tid förberett val och ändringar. Vår avdelning firar dessutom 10-års jubileum i år, vilket kommer att ske framåt höstkanten. Närmare besked kommer om detta.

Bertil Palm visade därefter bilder och berättade om sin allra första resa till Suezkanalen.

Månadsmöte januari 2015 - Filmvisning


Efter mötets inledning höll Kalle Osterman en kortare genomgång av vad vi kan förvänta oss under klubbåret 2015. Avdelningen fyller nämligen 10 år i år efter återstarten 2005. Det är positivt att se att verksamheten fortsätter i samma positiva anda och deltagandet ligger på över 20 närvarande vid varje klubbmöte. Ser man tillbaka, så har vi haft aktiviteter på alla möten och oftast är det någon besökare som hållit föredrag för oss.


Bilden visar lastfartyget  M/S "Elbe Highway"